U Požegi najavljen veliki poljoprivredni znanstveno-stručni skup sa 120 sudionika

U sklopu projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika u požeškoj Gradskoj knjižnici najavljen je znanstveno-stručni skup Novije tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, održivi razvoj i ekološka proizvodnja te važnost RCK za strukovno obrazovanje u poljoprivredi i prehrambenom sektoru koji će se u petak 20. listopada 2023. godine od 10 do 15 sati održati u Zagrebu (Almeria centar, Ulica grada Vukovara 284).

Nakon dva skupa u Požegi i Virovitici, na kojima su teme bile Pametna poljoprivreda odnosno Održivi razvoj i ekološka poljoprivreda, zagrebačkom konferencijom stavlja se točka na i ovog sveobuhvatnog znanstveno-stručnog projekta.

Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega čija je ravnateljica Marija Mršo Rajić na press konferenciji istaknula:


„Predavači su u Požegi i Virovitici bili izvrsni, vezani za problematiku u realnom sektoru, istaknuli su prednosti i upozorili na mogućnosti koje nam donosi budućnost. Sudionici su pozitivno ocijenili skupove i teme predavanja, i ono što je najvažnije, naučili puno toga.“


Dosadašnja dva skupa su imala međunarodni karakter jer su osim predavača iz Hrvatske svoja znanja i iskustva sudionicima prezentirali stručnjaci iz Slovenije, Srbije i Rumunjske. U Zagreb također stižu predavači iz inozemstva.


„Sretni smo da imamo priliku u Hrvatskoj ugostiti priznate inozemne stručnjake. Tako će sudionike zagrebačke konferencije s novim tehnologijama u poljoprivredi upoznati prof. dr. sc. Luca Camanzi sa Sveučilište u Bologni, a s mogućnostima i ograničenjima primjene dronova u poljoprivredi dr. sc. Marko Panić sa Sveučilišta u Novom Sadu. Tu su i domaći predavači. Prof. dr. sc. Marija Cerjak s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu će govoriti o proizvodnji i tržištu ekološke poljoprivrede u EU, mr. sc. Josip Kraljičković o mjerama regionalne politike za poticanje ekološke proizvodnje na primjeru Zagrebačke županije, a Josip Ivoša iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih će prenijeti iskustva projektiranja i organizacije RCK u Hrvatskoj. Predstavnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede iz Ministarstva poljoprivrede RH će prezentirati mjere za poticanje održive poljoprivrede u proračunskom razdoblju 2021. – 2027. godine, a skup će završiti panel raspravom i zaključcima“, izvijestila je Mršo Rajić.


Istaknula je kako su u Požegi i Virovitici ispunjeni maksimalni kapaciteti broja sudionika.


„Zanimanje je bilo veliko i to nas veseli. Bilo je po 60 sudionika u svakom gradu, a broj onih koji se mogu prijaviti za zagrebački skup je 120. Prijave su započele i već sada je jasno kako ćemo i ovdje popuniti sva mjesta“, zaključila je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega.


Projekt Uspostava Regionalnog centra Panonika započeo je 29. prosinca 2019. godine te traje do 29. prosinca ove godine. Vrijednost projekta je 6.549.256,91 EUR i u stopostotnoj vrijednosti ga je financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.


Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, partneri su Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Kutjevo d.d., Udruga učeničkih domova RH, Prirodoslovna škola Karlovac i Ekonomska škola Požega, a tehnička podrška Panora - Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.